İzleyiciler

17 Kasım 2011 Perşembe

Kitaplar güneş kadar bizi ısıtır, güneş kadar da bizi ışıtır


Kitap; güneş kadar yüreğimizi ısıtan, beynimizi de ışıtan yüce bir değerdir. Yüce bir değerdir derken bilginin kutsallığına vurgu yapmak istedim. Kitap bizi doğruya, iyiye, güzele götürüyorsa kitaptır. Bizi yanlışa, çirkine ve kötüye götürüyorsa ona kitap diyemeyiz. Bununla ilgili her tür kötü yayının tümüne kötü neşriyat diyebiliriz. Kötü neşriyat insanı insan yapan değerlerden koparıp, sefil bir varlığa dönüştüren, onu müptezel yapan dökümanlardır. İyi neşriyat özünü kutsal değerlerden alan neşriyattır. Kuran-ı Kerim, Allah'ın ilk emri "Oku" emriyle insanlığı muhatap olarak karşılıyor. Bilgi kutsal ise, bilgiyle cehalet giderilecektir. Bizi irşad eden, yetiştirip olgunlaştıran, fıtri bir hayat yaşamamızı önerirken de bize onurlu bir hayatı takdim eden bilgidir. "Rabbinin adıyla oku" ayeti, emir cümlesi olarak kullanılırken, bizim nasıl okumamız gerektiğini de emrediyor.  Rabbinin adıyla oku demek, aynı zamanda Rabbin için oku anlamına da gelebiliyor. Bu aynı zamanda Rabbimiz için okuma, Rabbimizi bilme, Rabbimizi öğrenme ve Rabbimiz için yaşama anlamına gelmektedir. Bununla birlikte bilgisizlik ahlaki sorumluluğu da ortadan kaldırmadığına göre bilgimizle amil ve abid olmamız emredilmektedir. Kuran-ı Kerimin insanlığa yerine getirmesi gereken büyük sorumluluklar yüklerken Kuran-ı Kerim'in tek amacı insanlığın her İki cihanda huzur ve saadetini temin etmektir.
Peygamber efendimiz Hazreti Muhammed Aleyhisselam "İnsanların en hayırlısı, insanlara hizmet edendir" diye buyurmuş olduğu bu kutsal sözüyle ilim tahsil etmenin tek amacının insanlığa hizmet olduğunu öğreniyoruz. İnsanlığa hizmet ancak Allah’ın rızasını kazanmak için yapılır. Bu esastan yola çıkarak hayatta birincil sorumluluğumuz önce ilim sahibi olmaktır. Her ne iş yaparsak yapalım, bilgi ve tecrübemizle ehliyet sahibi olmamız ve liyakatimizle insanlık hizmetinde bulunmamız şarttır. Bilgi dediğimiz zaman aklımıza kitap, kitap dediğimiz zaman da aklımıza bilgi gelmektedir. Bu iki kavram aslında birbirini tamamlamaktadır. Yazılı metinlerin cilt haline getirilmiş şekline kitap denilmekle birlikte günümüzde çağdaş teknolojinin getirdiği her tür yazılı, sesli ve görüntülü kayıt sistemi de bir nevi kitap demektir. Önemli olan bütün bilgilerin korunduğu ve muhafaza edildiği dökümanların oluşturulduğu "Compac Disk" ve "Flash Disk"ler de bir nevi işe yarayan bilgileri muhafaza eden koruyuculardır..

Kitaplar güneş gibi kalbimizi ısıtır. İyi ve güzel duyguları harekete geçirir. İradeyi etkiler, vicdanı harekete geçirir. İyilik yapma duygusu bir anlamda okuduğumuz kitaplarla pekişir. Edindiğimiz bilgileri özümseyerek, bir anlamda bizi yücelten melekelerimizin varlığını da ortaya çıkartmış oluruz. Kitaplar bize hoşgörü kültürünü ve paylaşımı da aşılar. Kitaplar akli ve nakli bilgileri bize verirken, aynı zamanda bizi bir güneş gibi ışıtan ve aydınlatan bir değerdir. Geçmişimize, şimdiki halimize ve geleceğimize ışık tutar. Bu sayede önümüzü görebiliriz. Gelecekle ilgili öngörülerimiz oluşur. Basiret ve feraset sahibi oluruz.

Yukarıda belirttiğimiz gibi doğruya, iyiye ve güzele götüren bilgi kaynağına ulaşır ve onlarla beslenirsek, kendimiz ve toplum için oluşturulacak disiplinler de doğru ve isabetli olacaktır. Doğru bilgiyi, doğru bir şekilde ve doğrular için kullanabilmeliyiz. Atom âlimi bile olsak, bu bilgi ve tecrübemizi insanlık idealinde kullanabilecek ahlaki sorumluluğumuzla bir disiplin oluşturabilmeliyiz. Birinci dünya harbinde Japonya’ya, Hiroşima ve Nagazaki bölgelerine atılan atom bombalar hala insanlığın hafızalarından silinmemiştir. Milyonlarca insan atılan atom bombasından toplu olarak ölmüşlerdir. Nice milyonlar atom bombasının olumsuz etkilerine maruz kalarak ömür tüketmişlerdir. Bunun müsebbibi zincirleme bu suçu işleyenlerde aramakla birlikte son halkayı da atom âlimleri ve bomba butona basan uçak pilotu oluşturmaktadır.

Bilgi ancak iyi işlerde kullanılmalıdır. Bıçak icad etmenin amacı ancak ekmek dilimlemek için olmalıdır. Bıçak icad etmek kötü niyetli insanlar için aynı zamanda adam deşmek için kullanılır. Kitap dediğimiz zaman; aklımıza önce Rabbimizin adıyla okuduğumuz Kuran-ı Kerim geldiği gibi, Okumaya Besmeleyle başlayabileceğimiz bütün kitapların bize verdiği bilginin kutsallığını da aklımıza getirmeliyiz. Bilgiyi dini bilgiler ve dini olmayan bilgiler gibi sınıflamak ise eşyanın tabiatına aykırıdır. Böyle bir kısır döngü içine de giremeyiz. Kuran'ı Kerim'in bize kazandırdığı bilgi bir nevi; itikat, ibadet ve ahlak kavramlarının birbiriyle olan ilişkisiyle birlikte, birbirini de tamamlayan kutsal değerlerdir. Kuran-ı Kerim insanlık için bir hayat kitabı olması hasebiyle aynı zamanda insanlık için bir rehberdir. Hayat kavramı; dünya ve ahireti de içine alan bir olgudur. Sıradan bir matematik, fizik, coğrafya ya da mesleki bir bilginin verildiği kitaplar da, insanlık tekâmülünün, maddi ve manevi değerlerinde olması gereken unsurlardır. Çünkü insanlığı tekâmülü maddi ve manevi değerlerin bir arada ve birbirini tamamlayarak, yücelmesine bağlıdır. Bundan dolayı kitaplar bizim için en hayati bilgileri taşıyan dostlarımızdır. Biz bu bilgilerle insanlığa hizmeti bir mefkûre olarak yüreğimizde taşımamız gerekmektedir. Çünkü; işe yaramayan bilgi hafızalarda bir yük, yüreklerde pas demektir.

Profösör


15 yorum:

Milena dedi ki...

Hocam ne güzel bir yazı..kitaplar en değerli hazinemiz tüm bilgi ve birikimlerin asıl kaynağı ama ülkemizde okuma alışkanlığı giderek azlıyor ne yazık ki..Gereksiz bilgilerin arasına net ortamında paylaşılan çok gereksiz detaylarıda dahil edersek çoğu insanın düşünme engelli oluşuna şaşırmamak lazım aslında..

Pabuc dedi ki...

Yazılarınızın üstüne söylenecek hiç bir söz bulamıyorum..Harika ve Allah razı olsun demekten başka..

İnsan da bir kitap değil midir? Yeter ki Allah adıyla bakalım görelim ve okumayı bilelim...

Sevgi ve saygılar...

zeus'un kızı dedi ki...

ben tekrar döndüm, beni yine sevkatle aranıza alacak mısınız?:))

bırtutamkekik dedi ki...

çok güzel bir paylaşım olmuş hocam...
aydınlık ve sağlam bir gelecel için çocuklarımıza kitap okuma alışkanlığını sağlam vermeliyiz sanırımm...
saygılarımla...

Elmyraucuc dedi ki...

Mutlaka okutmalıyız. Bence 2012 yılında birbirimize verdiğimiz tüm hediyeler kitap olmalı. Çocuklarımız okusun bilinçlersin, odunlarımız kitapla yontulsun :)






http://alkolvekafein.blogspot.com/

Unknown dedi ki...

geçen biri demişti ki bana ''kitap yüklü bir eşeği düşün, yıllarca o kitabı taşıyor ama kendine bir faydası yok''!!!!
:)

bazen okumasa mıydım diyorum...böyle derinlere dalan bir ruh dünyam olmazdı belki...

Asahhara dedi ki...

Kitaplarda doğru seçimler yapılmalı. Bilgi kirliliğide insanı yorar. Güzel bir paylaşımdı.

Teşekkürler..

birdelisevda dedi ki...

Ne güzel bir yazı. Ne güzel anlatmışsınız.

Adsız dedi ki...

Profösör, bloğuna konuk olduğum zamanlar yazdığım yazıların sadece kendi düşüncelerimden ibaret olduğunun bir kez daha farkına vararak okurlarıma hiçbir şey katamadığım hissine kapılıyorum. Ne de güzel anlatmışsın. Ne de doğru anlatmışsın! Konuk olduğuma hiç pişman olmadım. :)

otuzundansonra dedi ki...

Profösör ''Kitaplar güneş gibi kalbimizi ısıtır. İyi ve güzel duyguları harekete geçirir''ne kadar doğru bir tespitde bulunmuşsunuz,hakkaten çok güzel bir paylaşım olmuş,yeni nesile verilecek en güzel hediye bencede.

Lütfi Mutluer dedi ki...

Her konuda anındayorum yaparken bu konuda yorumsuz kaldım. Teşekkürler.

KELİMELER DÜNYASI dedi ki...

Okumazsam yaşayamam, okumadan nasıl yaşanır bilemem...Okursak asla yalnız kalmayız.Çizimler, şekiller herzaman ki gibi güzel..Güzel ve bilgilendirici yazınız için teşekkür ederim.. Sevgiler..

ruma dedi ki...

Hello, Profösör.

 Lovely and sweet your works !!
 with awe inspiring...

Thank you World-wide love and, encouragement.

The traditional celebration, with kimono infants.

Japanese colored leaves, in heartwarming space.

The prayer for all peace.

Have a good day.
Greetings.
From Japan, ruma ❀

Profösör dedi ki...

Milena@ Gelecek yüzyıl editöryal değerlerle anlaşılabilir hala gelecektir. Bilgi kirliliği doğru düşünme mantığını kökten çökerten asrın virüsüdür. Bu açıdan işe yaramayan bilgilerden her tür otamdan kaçınmalıyız.

Pabuç@ Aynen katılıyorum söylediklerine. İnsan da bir nevi ibret alınacak ve üstünde tefekkür edilebilecek bir alemdir.

iyi kalpli canavar@ Her zaman sizin yeriniz ayrılmıştır. Ve her zaman bekliyoruz meclisimize.

birtutamkekik@ Kitap okuma alşkanlığımız olmadan hayatı yorumlayamayız.

elmyraucuc@ Haklısınız. En iyi hediye kitaptır.

öz'üm@ Kitabı çok seviyorsun sen. Sakın bırakma. zamanı gelince iyi ki kitap dostuyum diyeceksin.

Aѕαннαяα@ İyi kitap iyi dost kazandırır, iyi dost da iyi kitap hediye eder insana...

birdelisevda @ Teşekkür ederim.

Dilara AKSOY@ Teşekkür ederim. Teveccühünüz..

otuzundansonra @ yeni nesile verilecek en güzel hediye bencede.Ben de sana katılıyorum. Bu sözü tutacağım.

Anindayorum.com (LtfMtlr)@ Lütfücüğüm her zaman beklerim. Teşekkür ederim.

Kelimeler Dunyasi@ Teşekkür ederim. Kelimeler ve onun dünyası olmasa kitap olur muydu. Eqİyi ki varsınız "Kelimeler Dünyası"

ruma @ Thank you very much.

Lütfi Mutluer dedi ki...

Her zaman gelirim inşallah :)
Yalnız ismim katledilmiş biraz, Orjinali Lütfi :))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...