İzleyiciler

29 Mart 2012 Perşembe

Kütüphanelerden Dijital Belge ve Arşivlere

Milli Eğitim Bakanlığı, Mart ayının son pazartesi günü başlayan haftanın Kütüphane Haftası olarak değerlendirilmesini kararlaştırmıştır. Hafta süresince kütüphanenin önemi anlatılır. Kütüphaneciliğin sorunları kamuoyuna duyurulur. Halk, kütüphanelerin gelişmesi için bilinçlendirilir. Okullarımızda kütüphanenin yararlarından söz edilir. Kütüphanelerde uyulması gerekli kurallar öğretilir. Kütüphaneler önemli müesseselerdir. Tarih boyunca büyük işlevleri olmuştur. Osmanlıdan da kalma büyük kütüphanelerimiz mevcuttur. Bu kütüphaneler sayesinde tarihimiz ve bütün insanlık tarihi hakkında bilgi sahibi oluruz.

Günümüzde bilgi edinmek, bilgi teknolojileriyle çok kolay hale gelmiştir artık. Dijital alanda, internet sayesinde her bilgiye ulaşmamız bir "tık" ötededir. İçinde yaşadığımız asır, bilgi ve bilişim teknolojilerinin ağırlıklı olduğu bir yüzyıldır. Artık her tür dokümana ulaşmak bulunduğumuz yerden mümkün olmaktadır. İnternet ağıyla görsel, metinsel, işitsel ve animasyon türü her doküman önümüzde durmaktadır. Kütüphaneler dijital ağ içinde olup, şifrelerle kapılarını açabilmekteyiz. Tarihten bu yana sayfalarını çevirdiğimiz kitaplar da zamanla yerini çağın getirdiği teknolojik imkanlarla dijitale bırakacaktır.  Bundan böyle bigiyi dijital aygıtlardan edineceğiz. Böylece zamanla mevcut kütüphaneler bir nevi müzeye dönüşecektir. Çünkü kitap bilgiyi taşıyan ve bilgiyi koruyan bir aygıttır. Eskiden bilgi taşlara, killi topraklara, papirüs kâğıtlara yazılarak paylaşılırdı. Şimdi ise bilgi sanal alemde paylaşılmaktadır. Dokümanlar flaş disklerde, kompakt disklerde saklanabiliyor.

Eskiden her il ve ilçede kent kütüphanesi bulunurdu. Hala bu kütüphaneler bizlere hizmet vermektedirler. Bunun yanında okulların da kendi bünyesinde kütüphanesi olurdu. Hatta sınıf için, sınıf kitaplıkları oluşturulurdu. Bu bir kültürdür. Medeniyet kitaplarla oluşur. Hepimizin belli oranda kitapları ve evde kitaplığı mevcuttur. Zamanla bu baskılı kitapların yerini küçücük dvd'li arşivler alacaktır. Bir dvd'ide bulunan dokümanlar koskoca bir kitaplığa bedeldir. Artık kütüphane ve kitap kültürünün yerini dijital arşiv ve dijital belgeler alacaktır. Teknoloji var olan bütün bilgi ve dokümanları bir kapsüle sığdırmaya çalışmaktadır. Gelecekte bilgi ve bilişim dünyasından girerek, daha pratik yöntemle bir bilinç dünyasına adım atmaktır. Bilinç dünyası bilinçli bireylerin oluşturduğu bilinçli toplumunun yaşadığı dünyadır.

Profösör


1 yorum:

otuzundansonra dedi ki...

evet teknoloji ile birlikte kütüphane mantığıda değişecek dediğiniz gibi.
ama o kütüphane havasıda başkadır.içine girince kitap kokusu başkadır değil mi?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...