İzleyiciler

30 Kasım 2015 Pazartesi

Gazetecilik Vicdan Muhasebesi


Gazetecilik mesleğine ilk adım attığım gün; iki sorunun cevabını yazdıklarım ve çizdiklerimle, yazamadıklarım ve çizemediklerimle  doğru bir şekilde vermeliydim. Gazetecik mesleğini icra edenken bizler;  elbette doğruyu yazacak ve doğru olanları çizerek gazetecilik görevini hakkıyla yerine getirmeliyiz. Gazeteci  yaptığı her haberi iyi araştıracak, iyi tahkik edecek, basın kanununa,  nizama uyacak ayrıca toplumda değerleri olan ve  bu değerlerin korunması  konusunda da vicdani sorumluluk taşıyacaktır. 

Gazetecinin tutumu insan haklarına saygı ve bulunduğu ülkenin toplumsal yapısını dikkate alarak yayın yapacak milli birliği bozacak sannsasyonel ve asparagas, yalan haberlerden uzak duracaktır. Gazeteciliğin en önemli özelliği; doğru haber yapmak ve dürüst davranmaktır. Gazetecinin elindeki imkan makineli tüfek değildir. Sağa sola ateş eder gibi, milli ve manevi değerleri yok etmek demek değildir. Tam aksine gazetecinin kalemi ve klavyesi merhem gibidir. Toplumun iyileşmesinde gazeteci bir anlamda koruyucu hekim gibidir.

Elbette gazeteci haktan ve hukuktan yana olacaktır. Adaletin temini kadar ahlaklı nesller yetiştirilmesinde de vizyonerliğini ortaya koyacaktır. Devletin ve ülkenin bağımsızlığını tehlikeye düşürecek davranışlardan kaçınmakla bilrilte ihanet çetelerine yataklık yapmayacaktır. Gazeteci milletin ve devletin yanında duracak, mesleğini icra ederken eleştiri hakkını kullanacak ancak düşman taarfında durmayacaktır. Üzüldüğüm nokta bazı gazetecilerin bilerek yada bilmeyerek provakatif bir tuzağa düşmeleridir. Gazeteci herşeyi yasalara ve vicdana uygun şekimlde  yazar. Fakat bazen de gazeteci yazarken de vicdan muhasebesi etmelidir.

Profösör 

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...