İzleyiciler

8 Aralık 2015 Salı

Emniyet Veya Güvenlik


Hırsızlığı önlemek, ya da can güvenliğini korumak için bir sürü önlem ve yöntem vardır. En başta en eski yöntem kapıya kilit vurmaktır. Şimdi dijital kartlarla, şifreli elektronik sisteme bağlı kapılarla mal ve can güvenliği sağlanmaya çalışılıyor. Günümüzde apartmanlarda görüntülü ve sesli sistemlerle kapıya gelen ve kapı ziline basanın kim olduğu merakı da böylelikle giderilmiş oluyor. 

Kameralarla kapı gözetleniyor,  kimi yerde duvarlar pıtraklı teller çekiliyor. Cam kırımqklarından duvar üstü engeller oluşturuluyor, kimisi bahçeli evde oturanlar köpek besliyor, hatta köpek beslemeyenler bile köşkün kapısına "Dikkat, köpek var" levhasıyla aklınca uyarı yapıyor. Bu arada domuzların mısır tarlalarına zarar vermemesi için silahlar patlatılıyor, Sürü halindeki kuşlar silah sesinden korkup kaçıyor, ya da teneke sesine alışkanlık göstererek arsızlık bile yapabiliyor. Hele çocukluğumuzda kendisiyle dalga geçtiğimiz, yırtık pırtık elbisesiyle başında şapkası olan,  tarladaki mahsülü kuşlardan korumak için köylerdeki bostan korkuluklarını da hiç unutmayalım.

Bu gibi önlemlerin mizahi tarafı da vardır. Bir anadolu kasabasında apartman kapısına iliştirilmiş, üzerinde "Zili bas, üç adım geriye git, yukarıya bak"  ibaresi yazan  bir levha gördüğünüzde mutlaka yüzünüzde bir tebessüm belirir. Bu durum anadolu insanımızın zekasını bize yansıtmaktadır.  Alın size görüntülü bir sistem; hem de içinde mizah da barındıran bir güvenlik sistemi oluşturulmuş bile. 

Profösör

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...